Yangın Ekipmanları

Genellikle kontrolümüz dışında ortaya çıkarak, önüne geçilemediği takdirde maddi ve manevi zarara sebep olan yanma olayı ile yangın felaketleri meydana gelmektedir. Bir bölgede yangının ortaya çıkması yangın ekipmanları için de talep oluşturmaktadır. Ardan Yangın şirketi olarak ortaya çıkan tehlikeli yangın durumlarında, tüm kişi ve kurumların ihtiyacına yönelik gerekli yangın ekipmanları desteğini sağlamaktayız.

İşyerlerinde yangın felaketi durumlarında gerekli müdahalelerin yapılması ve olay yerinden tahliye edilme konuları büyük önem taşımaktadır. Binaların yangından korunması ile ilgili yayımlanan yönetmelikte bu hususla ilgili açıklamalara yer verilmiştir.

Yangın ekipmanları olarak, yangın elbisesi, kask, çizme, eldiven, temiz hava tüpü, emniyet kemeri, kurtarma ipi gibi yardımcı yangın ekipmanları yanı sıra bina içi yangın dolapları, bina dışı yangın dolapları, dekoratif yangın dolapları, köpüklü yangın dolapları, yangın malzeme dolabı, yangın söndürme tüpleri, yangın söndürme hortumları, yangın söndürme makaraları mobil söndürme cihazları, modüler su depoları, yangın vanası, yangın hidrantları, yangın pompaları, yangın kapıları, fosforlu dubalar, vanalar, rekorlar ve yangın merdivenleri sayılabilir.

Başlıca yangın ekipmanlarına değinmek gerekirse;

 

Yangın Dolapları

 

Yüksek katlı yapılarda ve toplam kapalı kullanım alanı 1.000 metrekareden fazla olan imalathane, atölye, depo, otel, motel, sağlık kurumu, toplanma amaçlı binalar, eğitim hizmeti veren binalar, ile kapalı kullanım alanı 2.000 metrekareden fazla olan tüm yapılarda yangın dolabı bulunması zorunludur. Yangın dolapları binanın her katında olacak şekilde yangın duvarları ile ayrılmış her bölümde aralarındaki mesafe 30 metreden fazla olmayacak biçimde tasarlanıp monte edilmelidir.

 

Yangın pompaları vasıtası ile iletilen basınçlı suyun hortum yardımı ile yangının söndürülmesinde kullanılır, hortum uzunlukları 20 metredir, yangın dolaplarında ayrıca 6 kilogramlık yangın söndürme cihazı bulunmaktadır.

 

Yangın Hidrantları

 

İmar planlama alanı 5.000 metrekareden fazla olan ve içerisinde her türlü kullanım alanı bulunan yerleşim bölgelerinde dış hidrant sistemi yapılması zorunludur. Hidrantlar arasındaki mesafe çok yüksek tehlikeli alanlar için 50 metre, yüksek tehlikeli alanlar için 100 metre, orta tehlikeli alanlar için 125 metre, düşük tehlike içeren alanlarda ise 150 metre olmalıdır.

 

Yangın Pompaları

 

Binalarda yangın pompaları, diğer pompa sistemlerine göre daha nadir kullanılan, yangın ekipmanlarındandır. Ancak kullanımı oldukça önem taşımaktadır. Bu nedenle yangınla müdahale ederken yangın pompalarının her an çalışır halde olması gerekmektedir. Bunu için de bakım ve kontrollerinin yapılması önem teşkil eder.

 

Yangına müdahale ederken kullanılan yangın pompaları, yangın felaketi sırasında tesisat dirençlerini yenerek daha önceden hesaplanmış su çıkış ağızlarındaki basıncı ve yeterli debiyi karşılayacak şekilde tasarlanmaktadırlar. Yangın pompaları, temel olarak yağmurlama sistemleri yani sprinkler tesisatını, yangın dolaplarındaki hortum tesisatını ve hidrant tesisatlarını basınçlandırır. Yangın pompa sistemleri ana pompalar ve jokey pompalardan meydana gelmektedir. Ana pompalar mutlaka yedekli olarak bulundurulmalıdır. Sistemde bir ana yangın pompası kullanılması halinde, aynı özellikte yedek bir pompa da olması gerekir. Birden fazla pompa olması halinde, toplam kapasitenin en azından yarısı kadarı yedeklenme şartıyla, yeterli sayıda yedek pompa kullanılır. Örneğin 2 asıl 1 yedek pompanın olduğu bir sistemde, pompaların her biri sistem kapasitesinin yarısını karşılayacak şekilde seçilebilir.

 

Yangın pompaları ile ilgili olarak geliştirilen standartlara uygun hareket etmek gerekmektedir. Buna göre en uygun standart, NFPA20’dir. Yangın yönetmeliğimizde bu standarda uygun detaylar bulunmaktadır. Bu sebeple baz alınacak standart NFPA 20 standardıdır.

 

Yangın Söndürme Tüpleri

 

Yangın felaketi ortaya çıktığında kullanılan bir diğer yaygın yangın ekipmanı ise yangın söndürme tüpleridir. Yangın tiplerine göre, yangın söndürücülerin de çeşidi değişiklik göstermektedir. Bu nedenle, bir yangın söndürücüsü temin edilmeden önce hangi tip yangında kullanılması gerektiğine dikkat etmek önemli bir etkendir. Yangın söndürme tüplerinin de birkaç çeşidi vardır. Su, köpük, kuru toz, karbondioksit gibi sıralanabilir. Yangın söndürme tüpü kullanımı basit olmakla birlikte eğitimi alınıp, uygulaması öğrenilmesi gereken önemli bir araçtır. Ayrıca yangın söndürme tüpleri belirli periyotlarda bakımı yapılması ve takip edilmesi gerekir. İlgili bakımları, yangın şirketleri yerine getirmekte olup, fiyatları da ilgili yangın firması belirleyecektir.

 

İstanbul Büyükçekmece’de iş yeri merkezi bulunan Ardan Yangın şirketi olarak, en uygun fiyatı sunarak kaliteli ve güvenli ekibiyle, yangın ekipmanları, yangın tüpü dolumları, bakımları gibi birçok yangın ve güvenlik hizmetleri konusunda görev almaktayız.

Ara