Yangın Merdiveni

yangın merdiveni

Yangın Merdiveni

Yangın merdiveni, olası yangın durumlarında kaçışı sağlayan ve can güvenliği açısından önemli olan yapılardır. Bir yangın çıktığı zaman bina içerisinde bulunan kişilerin tahliye edilmesi gerekir. İnsanların kısa süre içerisinde binadan çıkabilmesi açısından bu merdivenlerin önemi büyüktür. Çeşitli nedenlere göre yangın merdiveninin özellikleri ve tasarımları değişiklik gösterir.

İlk olarak yangın merdiveni binalarda 1900 senelerinin başında görüldü. Bugüne kadarda farklı modeller ortaya çıkmıştır. Ülkelere ve iklim koşullarına göre tasarımları değişmiştir. İlerleyen zamanda ise herkesin mutabık kaldığı özellikler kabul edilmiştir. Genel olarak yangın merdivenlerinin özellikleri aşağıdaki şekilde sıralanabilir:

  • Yangın ve diğer acil durumlarda kullanılabilecek merdivenler, kaçış merdivenidir.
  • Bu merdivenler bütünün parçasıdır. Diğer kaçış yollarından bağımsız değildirler.
  • Yangın merdivenlerinde hiçbir yanıcı malzeme kullanılmaz.
  • Kullanıma uygun şekilde boş bulunmasını bina yönetimi sağlar.


Yangın merdiveni
, 21.50 ila 30.50 metre yüksekliğe sahip binalarda zorunludur. Bunun için doğru bir firmanın tercih edilmesi hayatınız için büyük öneme sahiptir.

 

Firmamız Ardan Yangın Sistemleri olarak yangın merdiveni imalatı hizmeti veriyoruz. Sektördeki tüm teknolojik gelişmeleri takip ediyor ve itfaiye onaylı merdivenleri yapıyoruz. Öncelikle istediğiniz alan için bir proje hazırlıyoruz. Bu proje, tamamen yönetmeliğe uygun şekilde planlanır. Ardından itfaiye onayını alarak imalat işlemlerine başlıyoruz. Montajını yaparak bulunduğunuz binada daha güvenilir bir alan yaratmaya olanak tanıyoruz. Bizimle hemen iletişime geçerek hizmetimizle ilgili detaylı bilgi alabilirsiniz.

Yangın Merdiveni Çeşitleri

Yangın merdiveni çeşitleri, kullanılacak alana göre değişiklik gösterir. Genel olarak bu çeşitler beşe ayrılır. Bunlar;

  • Z Tipi,
  • Dairesel,
  • Katlanabilir,
  • Özel Tasarım,
  • Spiral şeklinde sıralanabilir.


Bu merdivenler kurulacakları alanlara göre ölçüleri farklı olabilir. Biz konutun ihtiyacına göre her çeşidin imalatını yapıyoruz. Bütün yangın merdiveni çeşitleri güvenilir malzemelerden yapılmasına özen gösteriyoruz. Bizi tercih ederek ihtiyacınız olan merdiveni yaptırmanız mümkündür.

Z Tipi Yangın Merdiveni

Söz konusu Z tipi yangın merdiveni, ismini yapılış biçiminden alır. Basamaklar şekil itibariyle birbirinin aynısıdır. Aynı zamanda standart ölçülerde yapılır. Ev ve meskenlerin bulunduğu binalar için merdivenin genişliği 80 cm’dir. Toplumun ortak kullandığı yerde ise genişlik 120 cm olarak görülür. Yapıya belli bir limitte insan hizmet ediyorsa 65 cm, yüksek katlı plazalarda da 90 cm şeklinde imal edilebilir.

300 cm yükseklikte olan Z yandın merdiveni, 5 ila 6 basamakta bir ara sahanlıklara sahiptir. Basamağın genişliği, 28 cm’in altında değildir. Merdivenin dönüş kısmı düşünülerek dar kenarların 20’den az olmaması gerekir.

Dairesel Yangın Merdiveni

Dairesel yangın merdiveni, yanmaz malzemelerden üretilen merdiven çeşididir. Bu merdiven 25 kişiyi geçmeyen binalarda kullanılır. Ara kat veya balkondan zorunlu geçiş için hizmet verir. Dairesel merdivenin genişliği en az 70 cm olmalıdır. Genişlik 60 kişiden fazla olması durumunda 80 cm’den az değildir.

Dairesel merdivenin basma genişliğinin 25 cm’den az olmaması gerekir. Aynı zamanda basamağın yüksekliği, 17,5 Cm’den fazla olmamalıdır. Belirtilen bu şartların uygulanmadığı takdirde merdiven kullanılamaz. Dairesel merdivenin izin verilmediği yerler arasında okul, sağlık kuruluşu bulunur. İnsan kapasitesinin 50 kişiden fazla olduğu eğlence merkezlerinde de bu merdivenin kullanılmasına izin verilemez.

Katlanabilir Yangın Merdiveni

Diğer adı, akrobat olan katlanabilir yangın merdiveni, genellikle kaçışın yapılacağı son noktalarda yer alır. Tek katlı binalarda kullanıma uygundur. Alüminyum ya da demir malzemeden yapılır. Binaların caddeye bakan ve kaldırım kısmında bu merdivene yer verilir. Kullanım açısından kolay olan bir yangın merdiveni çeşididir.

Özel Tasarım Yangın Merdiveni

Bazı durumlarda ihtiyacınızı karşılamayan ya da binanın konumundan dolayı yönetmeliklerin dışına çıkmadan yangın merdiveni imalatı yapılması gerekebilir. İşte böyle durumlar izin özel tasarım merdivenler kullanılabilir. Özel olduğu için dekoratif amaçlı kullanıma uygundur. Ölçüsü, boyutu gibi unsurlar, merdivenin yapılacağı alana uygun şekilde belirlenir. Eğer ki, hiçbir merdivenin konuma uygun olmadığını düşünüyorsanız, özel tasarım merdivenler için bizimle iletişim kurabilirsiniz.

Spiral Yangın Merdiveni

Mağaza, otel, okul gibi birçok farklı binaya monte edilebilen yangın merdiveni türüdür. Bu nedenle en çok kullanılan merdiven çeşidi olarak bilinir. Merdivenin ve sahanlıkları imalatı için kullanılan malzeme, çeliktir. Fakat çok farklı malzemeden yapılabilen bu merdivenler arasında seçim yapabilirsiniz.

Yangın Merdiveni İmalatı

Gelişen teknolojiyle birlikte yangın merdiveni seçenekleri, daha fazla güvenilir hale geldi. Biz Ardan Yangın olarak teknolojiyi her zaman takip eden bir firmayız. Bu sebeple yangın merdiveni imalatı için uzun zamandır müşterilerimize güven veriyoruz. İhtiyacınıza yönelik merdivenlerin imalatı için profesyonel ve deneyimli ekip arkadaşlarımızla birlikte çalışıyoruz.

Bizimle çalıştığınızda yangın merdiveni plan için aşağıdaki aşamaları gerçekleştiririz:

  • Öncelikle uzman ekip arkadaşlarımız bulunduğunuz binaya gelir.
  • Keşif süreci başlar ve hangi çeşidin daha uygun olacağı belirlenir.
  • Size gerekli bilgi ekibimiz tarafından verilir.
  • Donanımlı ekipmanlar kullanılarak imalat süreci başlar.


Yangın merdiveni yapan firmalar
içerisinde her adımı titizlikle gerçekleştiren bir firma olduğumuzdan emin olabilirsiniz. Sürecin sonunda merdiven yönetmeliği ve itfaiye onaylı merdivene sahip olursunuz. Hayatınızı kurtarmak için zor günlerde bu merdivenleri kullanabilirsiniz.

Yangın Merdiveni Yönetmeliği

Apartmanlar, siteler, iş yerleri için yangın merdiveni düşünen kişilerin bazı konular hakkında bilgi sahibi olması gerekir. Bunlardan biri, merdiven yönetmeliği kurallarıdır. İnşaat işleriyle meşgul olan herkes bu yönetmeliği araştırmak durumundadır. Çünkü bu yönetmeliğe uyarak yapılan merdivenler, maddi ve manevi yönden herkes için avantaj sağlar.

Yönetmelikte yer alan detaylardan bazıları aşağıdaki şekilde sıralanabilir:

  • Yüksek binalarda bulunan merdivenler binanın içinde olmalıdır.
  • Yüksek binalar için dairesel merdivenler uygun değildir.
  • Üç kattan yüksek binalar için Z şeklinde merdiven kullanılmalıdır.
  • Yapı malzemesinin yüksek ateşe dayanıklı olması gerekir.
  • Kaymaya sebep olacak malzemeler kullanılmamalı.
  • İnişlerde baş yüksekliğinin en az 210 olması gerekir.
  • Bir katta 17 basamaktan fazlası kullanılmamalıdır.
  • Basamağın yüksekliği, 17,5 cm’den fazla olmamalıdır.
  • Basamağın genişliğinin 25’ten az olmaması gerekir.

Yukarıda bahsedilen durumlar, bunca zamana kadar meydana gelen olumsuz durumlar, göz önüne alınarak benimsenmiştir. Objektif bakış açısına göre en güvenilir standartlardır. Bu nedenle yaptırmayı düşündüğünüz yangın merdiveni için doğru firmayı tercih ettiğinizden emin olmalısınız.

Yangın Merdiven Kontrolü

Yangın merdiveni, binalarda insanlar için hayati öneme sahiptir. Bunun için inşaat halinde ve sonrasında denetim yapılması gerekir. Böylece merdivenin yönetmeliğe uygun olup olmadığı anlaşılır. Kontrol esnasına merdivenin işlevinin yitirdiği durumlarda güvenliği riske atacak durumların önüne geçilir. Bu önemli denetimler, yapı denetim firmalarınca yürütülür.

Yerel yönetimlerin ilgili birimleri, yangın merdiveni kontrolü ile aşağıdaki hususları inceler:

  • Yangın çıkışlarının nasıl yapıldığı
  • Merdivenin fonksiyonel olup olmadığı
  • Yönetmeliğe göre yapılıp yapılmadığı


Yukarıdakileri özenli bir şekilde yapan yapı denetim firmaları, yağın güvenliğinin sağlanmasına olanak tanır. Usule uygun şekilde yapılan kontroller sayesinde olası sorunların önüne geçilir. Herhangi olağanüstü bir durumla karşılaşıldığında bu merdivenler sayesinde insanlar hayatını kurtarabilir.

Yangın Merdivenlerinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Deprem, yangın gibi durumlar karşısında yangın merdiveni çoğu zaman hayat kurtarır. Ancak güvenli bir merdiven için dikkat edilmesi gereken durumlar vardır. Aksi takdirde istediğiniz işlevi yangın merdiveninden almanız mümkün değildir. Bu durum, maddi ve manevi yönden sizi olumsuz etkiler.

Binanıza bu merdiveni yapmaya karar verdiğinizde en önemlisi seçtiğiniz firmadır. Firma, güvenilirliğini kanıtlamalıdır. Bunun için daha önceki işlerine bakarak referans almanız mümkündür. Yangın merdiveni yapılırken şirketin aşağıdaki hususları göz önüne alması gerekir:

  • Merdivenin malzemesi yüksek ateşe karşı dirençli olmalıdır.
  • Yönetmeliğe uygun şekilde merdivenin yapılması gerekir.
  • Binanın yüksekliği göz önüne alınarak doğru çeşit yapılmalıdır.
  • Ortak alanlarla bağlantısı olmalıdır.
  • En az iki acil çıkış bulunmalıdır.
  • Kapıların birbirinden uzakta olması gerekir.
  • Kaçış rampasına duvar, küpeşte ve korkuluk yapılması gerekir.


Modellerine göre bu durumlar daha fazla çeşitlendirilebilir. Çünkü her çeşidin yapılacağı bina farklıdır ve bunların güvenilir olması için yönetmeliğe uygun davranmak mecburidir. Eğer ki, yönetmeliğe uygun davranılmazsa kötü durumlarla karşılaşmak muhtemeldir.

Yangın Merdiveni Fiyatları

Kanunen pek çok yapı için zorunlu olan yangın merdivenlerinin fiyatları çeşitli faktörlere göre değişebilir. Ancak yangın merdiveni fiyatları söz konusu olduğunda kalitesizlikten dolayı bir fiyat düşüşü görülmez. Çünkü zaten hali hazırda yönetmeliğe uygun biçimde merdivenler yapılır. Fiyat değişimin nedenleri, farklı sebeplerden kaynaklanır.

Yangın Merdiveni Fiyatları 2024

Z tipi yangın merdiveni fiyatları 2024 yılı için metresi 9.800 TL’den başlamaktadır.

Dairesel yangın merdiveni fiyatları 2024 yılı için metresi 5.800 TL’den başlamaktadır.

Spiral yangın merdiveni fiyatları 2024 yılı için metresi 11.800 TL’den başlamaktadır.

Yangın merdivenin fiyatının değişmesinde hangi çeşidin kullanılacağı da etkilidir. Yani, Z tipi merdivenle dairesel merdiven arasında fiyat farkı görülebilir. Ancak en doğru çeşit yapının durumuna göre değişiklik gösterir. Yüksek binalar için Z tipi uygunken bazı yapılar için dairesel model hayat kurtarıcı olabilir.

Ardan Yangın olarak İstanbul yangın merdiveni firmaları içerisinde sizin için uygun fiyatlar sunan bir firmayız. Standart ölçüler ışığında yönetmeliğe uygun bir şekilde yapılır. Yangın merdiveni yapımı için yanmaz malzeme kullanılır. Böylece olası yangın durumunda sizin için güvenilir bir alan yaratılır.

Sizde itfaiye onaylı yangın merdiveni yaptırmak istiyorsanız, firmamız ile iletişim bilgileri üzerinden iletişime geçebilirsiniz.

Merak Edilen Sorular

Yangın merdiveni konu başlığı ile alakalı merak edilen soruları sizler için bir araya getirerek cevapladık. Soruları ve cevapları aşağıda yer almaktadır.

Yangın Merdiveni Nedir?

Yangın Merdiveni olası yangın felaketi esnasında kaçış aracı olarak kullanılabilecek, yangın felaketi esnasında bina içerisinde bulunuluyorsa, bina içerisinde bulunan tüm insanların en kısa sürede ve güvenilir bir şekilde tahliye edilmesini sağlayan, hayat kurtarıcı özelliği ile büyük önem arz eden yapı eklentisidir.

Yangın Merdiveni Ölçüleri Ne Olmalı?

Yangın merdivenleri yapılırken genişliği konutlarda 80cm, topluma açık yapılarda 120cm, yüksek katlı ofis binalarında 90cm genişliğinden az olmamalıdır. Kaçış yolları genişliği 180cm’den az olmamalıdır.

Yangın Merdiveni Kaç Metrede Zorunlu?

Günümüzde birçok yapı için yangın merdiveni zorunludur. 21.5’ten küçük olan yapılar için herhangi bir zorunluluk yoktur. Ancak 21.5 ila 30.50 arasındaki binalar için bu merdivenlerin yapılması gerekir. Merdiven çeşidi, yapıya uygun olarak seçilmek durumundadır.

Yangın Merdivenini Kim Denetler?

Söz konusu yangın merdivenleri olduğunda denetim büyük önem arz eder. Yapı denetim firmaları tarafından bu merdivenlerin denetimi yapılır. Denetimler, inşaat aşamasında olduğu gibi yapımı tamamlandıktan sonra da gerçekleşmelidir.

Yangın Merdiveni Hangi Binalarda Zorunludur?

Bu merdivenler, 21.5 ve 30.50 büyüklüğündeki binalar için mecburidir. Aynı zamanda alışveriş merkezleri, sağlık merkezleri, imalathaneler ve okullar gibi yerlerde yangın merdiveni bulunmalıdır. Binalara uygun şekilde yapılan merdiven hayati önem taşır.

Yangın merdiveni kaç katta zorunludur 2022?

Resmi gazetede yayınlanan ve yürürlüğe giren yasalara göre, yangın merdivenleri net kat alanı 150 metrekare’den fazla ve birden fazla katı olan umumi binalarda, kat adeti 4’ten fazla olan tüm yapılaşmalarda yangın merdiveni yapılması zorunlu kılınmıştır.

Yangın merdiveni nerede zorunludur?

Yangın merdiveni 40 kişiden fazla kişinin bir araya geldiği nişan, düğün, tören, eğlence, ibadet, cafe, restoran, spor salonu, tiyatro salonu, sinema salonu vb. gibi binalarda kesinlikle zorunludur. Minimum 5 kişinin veya daha fazla kişinin bir araya geldiği ve günde en az 4 saat kullanılan her türlü eğitim okulları, ilköğretim okulları, özel dersaneler, üniversiteler gibi binalarda zorunludur.

Binalarda yangın merdiveni nasıl olmalıdır?

Binalarda kullanılan yangın merdivenleri yüksek ateşe dayanıklı olmalıdır. Merdiven basamaklarında kesinlikle kaymayı önleyecek bir malzeme kullanılmalıdır. Merdivenlerin inişlerinde baş yüksekliği en fazla 210 cm olmalı. Bir kat için basamak sayısı kesinlikle 17’den fazla olmamalıdır.

Yangın Merdiveni Nereye Açılmalı?

Merdivenin kapısının dışarıya doğru açılması gerekir. Kaldırıma doğru açılarak olası bir yangın durumunda insanların kaçmasını sağlar.

Yangın Merdiveni Çatıya Kadar Çıkar mı?

Evet, yangın merdiveni belirli yapılarda çatıya kadar çıkabilir.

İstanbul'da kaç gün içerisinde keşife geliyorsunuz?

Firmamızın genel merkezi İstanbul Büyükçekmece ilçesindedir. İstanbul’da yangın merdiveni yaptırmak isteyenler için gün içerisinde mühendislerimiz keşife gelmektedir. Bu süre il dışı için 48 saattir.



Ara