Yangın Merdiveni Genişliği Kaç cm Olmalı?

yangın merdiveni genişlikleri

Yangın Merdiveni Genişliği Kaç cm Olmalı?

Yangın merdiveni üreten firmalar, merdivenleri tasarlarken binanın şeklini ve boyutlarını göz önünde bulundururlar. Bu açıdan bakıldığında konut amaçlı kullanılan alçak ve dar yapılarda 
yangın merdiveni genişliği en az 80 cm olmalıdır. Ortak alan olarak kullanılan ve katları biraz daha fazla olan binalar için bu değer 120 cm olacaktır.

Çok yüksek binalar, iş merkezleri vb. Üçüncü şahıslar tarafından kullanılan binalarda yangın merdivenlerinin genişliği en az 90 cm olmalıdır. Bu sayılara ek olarak, yukarıda listelenen tüm bina tipleri için kaçış yolları en az 180 cm genişliğinde olmalıdır. Bu yazıda verilen rakamlar, bir binada yapılması gereken yangın merdivenlerinin minimum boyutlarıdır.

Öncelikle yangın merdiveni genişliği merdivenin kurulacağı binanın koşullarını göz önünde bulundurmalısınız. Bu nedenle yangın merdivenleri binanın fiziki durumuna ve kullanım amacına göre farklılık göstermektedir. Merdivenler okul, hastane, alışveriş merkezi gibi ortak alanlarda kullanılabilir. Büyük apartman kompleksleri gibi yerlerde diğer mekânlara göre biraz daha dar merdivenler kullanılabilir.

Yangından korunmak için hangi binalarda hangi merdivenlerin kullanılacağını bakanlık ve kurumları belirler. Ancak bu merdivenlerin şekli yangın merdivenini üreten firma tarafından belirlenir. Bu şirketler, genişliği eyalet hükümeti mühendislik çalışmaları ile belirlenen binalara merdivenler takıyor.

Yangın Merdiveni Genişliği

Yangın merdiveni genişliği kaç cm olmalı? Yangın merdiveni genişliği konuma göre değişir. Devlet tarafından kullanılan acil durum merdivenleri öngörülen ölçülerde olmalıdır. Yangın merdivenlerinin boyutları apartmanlarda 80 cm’den, kamu binalarında 120 cm’den ve cankurtaran merdivenlerinde 65 cm’den az olmamalıdır.

Yüksek binalarda yangın merdivenleri 90 cm genişliğinde olmalıdır. Aynı zamanda kaçış yolunun genişliği en az 180 cm olmalıdır. Huzurevleri, yurtlar, hastaneler ve kamu binalarındaki merdiven kapıları 120 cm’den dar olmamalıdır.

Yangın merdiveni genişliği en az 200 cm yüksekliğinde olmalıdır. Ayrıca platformlar arasındaki yükseklik farkı 3,70 metreyi geçmemelidir. Tüm bu boyutlar göz önünde bulundurularak yangın merdiveni yapılmalıdır. Mühendisler tarafından kontrol edilen merdivenlerde kusur bulunmamalıdır. Bunun yapılmaması cezalara neden olabilir.

1 ila 50 kişi için merdivenlerin genişliği 80 cm’dir. 111 ila 170 kişi için merdiven genişliği 100 cm olacaktır. 241 ila 260 kişi için merdiven genişliği 130 cm’dir. 281 ila 300 kişi için merdiven genişliği 150 cm olacaktır. Bu acil durum merdivenlerinin kullanım amacı olan “acil merdiven boyutları” binanın yapısına ve bulunduğu alana göre farklılık göstermektedir.

Yangın merdivenleri insan sağlığını olası doğal afetlerden korumak için çok önemlidir. Hayat kurtarmak için yangın merdivenlerinin aşağıdaki özellikleri karşılaması çok önemlidir. Yangın merdiveni üretiminde yanıcı madde kullanılmamaktadır. Bu nedenle, yangın merdiveni 120 dakika boyunca yangına dayanıklı kalır. Yangın dumanı diğer yerlerden 90 dakika uzak tutulmalıdır.

Binada kaç adet kaçış merdiveni kurulacağı çok önemlidir. 25 ve 50’den fazla kişinin bulunduğu binalarda, özel durumlar dışında en az iki acil çıkış bulunmalıdır. Kişi sayısı 500’ü geçerse çıkış sayısı en az 3 olmalıdır. 1000’den fazla kişinin bulunduğu binalarda en az dört kaçış yolu olmalıdır.

Yangın Merdiveni Binanın Neresinde Olmalıdır?

Özellikle yangın merdiveni her zaman binanın içinde değil, dışındadır. Bazı kuralları vardır. Örneğin; yapının yüksekliği 21,5 metreyi geçerse bina dışına kaçış merdiveni yapılması mümkün değildir. Tahliye merdiveninin kurulduğu binanın yüksekliği 30,5m’den ve 51,5m’den fazla olmamalıdır. (Yükseklik 30,5 m’den büyük veya buna eşit ve 51,5 m’den az ise, yapının iki ek kaçış merdiveni olmalıdır.)

Yangın merdiveninin herhangi bir yerinde en az 17 basamak ve en az 4 basamak aralıklı olmalıdır. Köşeler geniş olmalıdır. Yangın merdivenlerinin kattan kata yüksekliği en az 2,10 cm olmalıdır. Merdivenlerin köşeleri ve uçları arasındaki mesafe farkı en az 3 metre olmalıdır. Tahliye merdiveninin basamağının yüksekliği 1,75 mm veya daha az, basamak genişliği ise 250 mm veya daha fazla olacaktır. Acil merdiven olarak kullanılan merdiven basamaklarının en dar kısmı 100 mm’den, diğer kısımları 125 mm’den az olmayacaktır.

En önemli konulardan biri yangın merdiveninin her iki tarafında duvar, korkuluk veya setlere ihtiyacınız olmasıdır. Güvenlik nedeniyle yangın merdiveni genişliği en az 80 cm olmalıdır. 80 cm’den az ise, bu merdivene sadece bir tırabzan takılabilir. İnsan hayatını korumak için yangın merdivenleri kesintisiz olarak çalışmaya devam etmelidir.



Ara