Yangın Merdiveni Çeşitleri ve Mevzuatı Nedir?

yangın merdiveni

Yangın Merdiveni Çeşitleri ve Mevzuatı Nedir?

Yangın merdiveni çeşitleri ve mevzuatı son günlerde oldukça fazla gündeme geliyor. Yangın merdivenleri ve kaçış yolları yüzyıllardır kullanılmaktadır. Geçmişte, duman ve alevlerle dolu bir binadan kaçmanın tek yolu bir pencere veya kapıdan kaçmaktı.

Ancak, zaman değiştikçe ve bina yapıları daha karmaşık hale geldikçe, yangın merdivenleri de gelişti. Orijinal yangın merdivenleri manuel olarak çalıştırıldı; ancak, bu yöntem artık geçerliliğini yitirmiştir. Bir yangın merdiveni manuel olarak çalıştırmak yerine, modern modeller elektrikle çalışır veya onları binanın tepesine taşıyan raylarda çalışır.

Yangın Merdivenlerinin Kullanımı

Yangın merdivenleri, zemin seviyesine göre yönelimlerine bağlı olarak dikey veya yatay olarak sınıflandırılır. İtfaiyeciler, binaları hızla aşağı inmek için dikey yangın merdivenlerini ve daha uzun kaçışlar için yatay olanları kullanır. Çoğu yangın merdiveni, yangın ve çökme gibi acil durumlarda kullanılan acil kaçış yolları (EER) olarak sınıflandırılır.

Bazı EER’ler yatay iken diğerleri dikeydir; ancak hepsi aynı amaca hizmet eder- yanan bir binayı hızla tahliye etmek ve böylece herkesin güvende kalması gerekir. Yangın merdiveni çeşitleri ve mevzuatı konusu oldukça fazla gündeme geliyor.

Yangın Merdivenleri Tarihi

Yangın merdivenleri, sırasıyla 1912’de Avustralya ve Yeni Zelanda ve 1912’de Büyük Britanya gibi çeşitli ülkeler tarafından yasalaştırılmıştır. Yangın merdivenlerini özel olarak düzenleyen ilk yasa 1910’da Fransa’da çıkarılmıştır. Türkiye’de ise yasa 1980’lerde gelmiştir.

Bu yasa, tüm binaların doğrudan bu yapıların dışına çıkan bir acil çıkış yoluna sahip olmasını şart koşar. Bir bina bir acil çıkış yolu ile donatıldıktan sonra, itfaiyeciler yangınlar sırasında bu yolu güvenli bir şekilde kullanmak için eğitim alacaklar, böylece altlarındaki alevleri hızla söndürebilecekler.  Yangın merdiveni çeşitleri ve mevzuatı birçok ülkede farklılık gösterir.

Bu mevzuat maddesi, operasyonel kontrol olarak bilinir; bu nedenle, operasyonel kontrol hem kolluk kuvvetlerini hem de inşaat şirketlerini, inşa ettikleri veya güçlendirdikleri binalarda acil çıkışların nereye yerleştirilmesi gerektiğini düzenlemeyi içerir. Ayrıca, EER’leri kurarken veya değiştirirken, örneğin tadilat sırasında mobilya veya nesnelerle çıkışları engellememek gibi güvenlik düzenlemelerine uyulmalıdır. Mevzuat düzenlemelerine ek olarak, dünya çapında bina inşa ederken uyulması gereken EER’ler için uluslararası güvenlik standartları da vardır.

Yangın Merdivenleri Ne İşe Yarar?

Yangın merdiveni günümüzde birçok binada olması gerekli olan araçlar bütünü olarak biliniyor. Fakat günümüzde hala bazı binalarda yangı merdivenleri bulunmuyor. Böylelikle kişiler olası bir yangın durumunda bazı potansiyel risklerle karşı karşıya eğilimi içinde oluyor.

Yangın merdivenleri avantajlı bir hizmet deneyimini sizlere sunan hızlı merdivenler olarak tanınan hizmetlerdir. Can kurtarıcı araçlar olarak günümüzde yangın merdivenleri önemli bir detay unsurudur. Yangın merdiveni çeşitleri ve mevzuatı pek çok açıdan değişkenlik gösteriyor.

Yangın merdivenini kullanmak için en iyi zaman, yangın başladıktan hemen sonradır; yangınlar bir binaya yayıldığında çok geç olur.  Yangın merdivenlerinin günümüzde doğru bir şekilde kullanılması oldukça önemli bir detay unsuru olarak bilinir.

Yangın merdivenleri mevzuatı günümüzde sürekli olarak değişen bir olgusal süreci ifade eden bir bütünlük dahilinde gerçekleşen etmenler bütünüdür.



Ara