Yangın Merdiveni Nerede Olmalı?

yangın merdiveni nerede olmalı

Yangın Merdiveni Nerede Olmalı?

Yangın durumunda kaçışı çok daha kolay hale getirmek için yangın merdivenleri olmazsa olmaz kriterlerden biridir. Çeşitli binalarda yangın merdivenleri de gereklidir. Yangın merdiveni özellikle katları belirli bir kattan yüksek olan binalarda olmazsa olmazdır.

Yüksek binaların yangın merdivenleri bina içerisinde tasarlanmalıdır. Ancak bina dışındaki yangın merdivenleri yüksek binalar için uygun değildir. Yedi kattan fazla veya yüksekliği 20 metreden fazla olan binalarda, bina içinde yangın kapısı yapılmalı ve korunmalıdır.

Yangın merdivenleri, ev veya işyeri fark etmeksizin bu tür binalarda olmazsa olmazdır. Yangın merdivenleri, yangın durumunda insanların çok daha hızlı ve kolay bir şekilde dışarı çıkmasına yardımcı olur. Bu durumda yangından korunma işlemi maksimum seviyeye yakın bir şekilde gerçekleştirilir.

Yangın Merdiveni Nasıl Olmalı?

Yangın merdiveni, dünya standartlarında değerlendirilmiş yönetmelikler de yer almaktadır. Yangın merdivenin kullanım şartları, yangından korunma yönetmeliği çerçevesinde açıktır. Kişi sayısı 1 ile 50 arasında değişiyorsa çıkışların genişliği 80 cm olmalıdır. Aynı şekilde 200’den fazla kişinin olduğu yerlerde de yangın kapısının genişliği 150 cm olmalıdır. Yangın merdiveni bina içinde ise güvenlik nedeniyle sadece yangın merdivenine ait havalandırma bacası bulunmalıdır.

Ayrıca yangın merdivenlerinde kullanılan malzeme yangına en az 90 dakika dayanmalıdır. Yangın esnasında duman geçişi varsa elektrik beslemesi mekanik havalandırma sistemleri ile yapılmalıdır. Bina dışındaki yangın merdivenlerinde korkuluk olmalı, merdiven çıkışında kapı otomatik olarak açılmalıdır.

Yangın Yönetmeliği, bu yönetmeliklere uymak için kesinlikle mümkün olan en iyi önlemlerin alınması gerekmektedir. Aslında yangınlar, çeşitli afetlere neden olacak kadar güçlü ve insanlara zarar verebilecek kadar etkili afetlerdir.

Gelişmiş Yangın Kaçış Planı

Yangın kaçış planı oluştururken binaların dış veya iç kısımlarına kurulan yangın merdivenlerini seçebilirsiniz. Ancak yangın sırasında oluşan duman nedeniyle binaya tahsis edilen yangın merdivenleri çoğu zaman sorunlara neden olabilmektedir. Ancak bina dışındaki yangın merdivenleri, dış hava ile doğrudan temas sağladıkları için daha avantajlıdır.

Binalardaki ortalama kişi sayısına göre yangın çıkışları yapılmalıdır. Bazı binalar yüksek insan yoğunluğu nedeniyle daha geniş merdivenlere ihtiyaç duyarken, ofis tipi alanlarda daha az insan olduğundan yangın güvenliği riskleri en aza indirilebilir.

Ayrıca katların tahliyesinin gerçekleştiği itfaiye istasyonunun yerlerinin dikkatli bir şekilde hazırlanması gerekmektedir. Ayrıca katların çıkış noktalarına doğru yönlerin doğru olması ve merdiven boşluğu kapılarının kolay açılabilmesi çok önemlidir.

Yangın Merdiveni Düzenlemesi Nasıl Yapılıyor?

Yangın merdivenleri için dış merdivenler tercih edilmelidir. Binalar büyük ise blok başına 1 veya 2 yangın kapısı yangın kaçışını kolaylaştıracaktır. Z tipi yangın merdiveni kullanım açısından en uygun fiyatlı seçeneklerden biri olarak kabul edilmektedir. Bu nedenle atış kontrol planlaması sırasında dairesel model yerine z tipi merdivenler tercih edilmelidir.

Yangın kapıları içeriye değil dışarıya açılacak şekilde tasarlanmalı ve yangın kapılarının binaya takılan kısımları mümkün olduğunca sağlam tasarlanmalıdır.

Yangınlar için alevlerin sıcaklığından etkilenmeyen, birkaç yıl sonra kırılmayan veya rengini kaybetmeyen ürünleri tercih etmelisiniz. Firmaların ve kişilerin bulunduğu tüm yapılarda gerekli düzenlemeler yapılarak bu sorunlara pratik çözümler bulunmalıdır.

Yangın Merdiveni Denetimini Kim Yapıyor?

Yangın kontrolünü kim yapar? Binayı yöneten müteahhitler ilk itfaiye ekipleridir. Mühendisler ve mimarlar, inşaat sırasında ve yangın merdivenlerinin montajı veya inşası sırasında kontrolü güçlendirir.

Kaç Tane Yangın Merdiveni Olmalı?

Yangın çıkışı gereksinimleri Bina yüksekliği 30,5 ila 51 metre olan zorunlu binalarda 2 yangın çıkışı bulunmalıdır. Bina yüksekliği 51,5 metre ve üzerinde olan yerlerde ayrıca en az 2 yangın çıkışı bulunmalıdır.



Ara