Yangın Merdiveninin Yangın Esnasında Oynadığı Kilit Rol

yangın merdiveni yangın esnasında rolü

Yangın Merdiveninin Yangın Esnasında Oynadığı Kilit Rol

Yangının; ısı ve oksijenin birleşmesi sonucu ortaya çıkan bir doğal afet olarak basit manada yangının ne olduğunu ifade edebiliriz. Yangın bazen ormanlarda bazen her hangi bir konutta ya da her alanda kolaylıkla oluşabilen bir tehlikeli durumdur.

Birçok yapılarda ve özelikle binalarda çok katlı her türlü yapılarda bu tehlikeli durumdan kurtulmak ve özellikle yangın esnasında kolayca yapıyı terk etmek için yangın merdivenleri inşa edilmektedir. Çoğunlukta ısıya dayanıklı demirden yapılmıştır. Bu merdivenler yapının dış cephesinde herkesin kolaylıkla ulaşabildiği alanlara yapılmaktadır.

Mimarların özellikle bu konuda hassas davrandıklarını ve bu konu da mühendislerle ciddi çalışmalar yaparak hazırladıklarını biliyoruz. Yangın merdivenleri yangın esnasında ne kadar hayati önem taşıdığının bilincinde olarak her türlü yapılara sonradan da eklenmektedir.

Yangın Merdivenleri Sadece Yangın Esnasında mı kullanılır?

Amacı her ne kadar yangınlar için yapılmış olsa da bazı doğal afetlerde de kullanılmaktadır. Örneğin depremler bunu bariz bir örnek olabilir. Çünkü bilindiği gibi bir deprem ülkesinde yaşamaktayız. Bu durumda ilk akla gelen binayı ya da yapıyı terk etmektir. Deprem dursa dahi çoğu yerlerde elektrik kesintisi yaşanır. Bu yüzden asansörleri kullanmak pek mümkün olmayacaktır.

Aslında deprem dursa dahi asansörleri kullanmak yasaklanmış olan bir konudur çünkü sarsıntı tekrar olabilir. Binayı hızlıca terk etmenin en hızlı ve kestirme yolu yangın merdivenleri olacaktır. En güvenli alanlardan bir olan bu merdivenler saniyeler içinde sizi dışarıya ulaştırabilir.

Çoğumuz böyle durumlarda direkt bilinçsiz olarak panikle asansörlere yöneliriz oysa yangın merdiveni kullanmak hep yap itibariyle hem de binayı hızlıca terk etmemiz için kilit nokta olabilir. Soğukkanlı olup bu şekilde hareket edersek olası bir felaketten kurtulabiliriz.

Yangın Esnasında Ne Yapılmalıdır?

  • Yangın ve her türlü doğal afetlerde ilk olarak serinkanlı olmanız yani sakin olmanız en önemli konudur.
  • Ateşin arttığını gördüğünde yangın başlama tehlikesi vardır. Kurum ya da bazı yapılarda acil durum butonu mevcuttur.  İlk iş olarak bu acil durum butonuna basmanız gerekir.  Buradaki amaç bulunduğunuz yapıdaki kişilerin olaydan bilgisinin olması için haber vermektir.
  • İtfaiye ekiplerine ulaşmak diğer aşamadır. 155 olarak güncellenen numara üzerinden hemen ulaşmanız gerekir. Adres bilgisi net bir şekilde hızlıca ifa etmek gerekir. Bu konu hassas bir konudur çünkü ekiplere doğru yer tarif edilmesini hasarı azaltacaktır.
  • Diğer aşama ise tabi ki yangın söndürücü bulmaktır. Etrafınızı iyi inceleyip, ısının oksijenle buluşmasını engellemek adına etrafta bulunan su veya battaniye gibi alevin üzerini kapatabilirsiniz. Aslında yangın tüpleri bu aşamada hızlı çözüm yolu olabilir. Ancak o esnada bulamazsanız ilk yapmanız gereke yangının kontrol altına alabilecek adımı atmaktır.
  • Üzerinize su dökmek ve ya bir battaniye veya türevi örtmek de hayati önem taşır. Yaralanmanızı ve cildinizin zarar görmesini engelleyebilirsiniz.
  • Oksijen ve ısının birleşmesiyle ortaya kirli bir gaz oluşu çıkacaktır. Bunu önlemek adına maske gibi bir örtüyle solunum yolunuzu kapatmanız oldukça önemlidir. Çünkü b gazın solunmasıyla birçok kişi zehirlenme tehlikesi yaşamıştır.
  • Yangın merdivenlerine yönelin. Ne kadar kısa sürede yapıdan çıkarsanız bu o kadar değerlidir. İtfaiye ekipleri dışında yangını kontrol edemeyeceğiniz yangınlarda tabi ki ilk yapmanız gereken budur.

 

Aslında bir diğer önemli konu yangın oluşumunu engellemektir. Bunun ise basit yolları vardır. Piknik alanlarında çöp bırakmamak, ateş yakmamak bunların sadece birkaçıdır. Yangına sebep olmamak her şeyden daha önemlidir. İzmaritlerin sönmeden çöpe atılmaması da bir diğer önlem olabilir.



Ara