Kuru Sprinkler Sistemi Nasıl Çalışır?

sprinkler sistemi

Kuru Sprinkler Sistemi Nasıl Çalışır?

Kuru sprinkler sistemi  çalışma prensibi, boru şebekesinin su yerine hava veya nitrojen gazı ile doldurulmasıdır. Su kaynağı ile boru arasındaki vanayı kapalı tutmak için yeterli basınçlı hava veya nitrojen gazı vardır. Hava basıncı ayarı, güç girişine takılı bir alet ile otomatik olarak yapılır.

Yangın sırasında oluşan ısı sprinkleri harekete geçirdiğinde borulardaki basınç hızla düşer. Bu basınç düşüşü sonucunda ana güç girişindeki valf açılır. Vana açıldığında boru su ile dolar ve sprinkler şeklinde sprinkler tarafından yangın bölgesine gönderilir. Islak boru sisteminin kullanılamadığı ve sıcaklığın düşük olduğu durumlarda kuru boru sprinkler sistemi kullanılabilir.

Kuru sprinkler sistemi  su kaynağı ile boru arasındaki vanayı kapalı tutmak için boru su yerine basınçlı hava veya nitrojen gazı ile doldurulur. Yangından çıkan ısı sprinkleri harekete geçirdiğinde boru şebekesindeki basınç artar. Bu basınç düşüşü, kurutma borusunun girişinde bir vana açarak boruyu suyla doldurur ve açık sprinkler aracılığıyla yangın alanına boşaltır.

Kuru sulama sistemi, ıslak sulama sisteminin kullanılamadığı düşük sıcaklıklı alanlarda kullanılabilir, ancak kuru sulama sisteminin giriş vanası kısmı ısıtılmış bir odaya yerleştirilmelidir.

Kuru Sprinkler Sistemi

Sistemin çalışma mantığına baktığımızda çok basit olduğunu görebiliriz. Örneğin, bir veya daha fazla sprinkler patladığında bir kuru boru vanasının basıncı düşer. Takılan basınçlı su bir boşluk bulursa, hava basıncı düştükçe kuru boru popeti de yükselecektir. Su böyle hareket eder. Ek olarak, basınç anahtarı düşük hava basıncını algılar ve bir elektrik alarmı verir.

Kuru sprinkler sisteminde kuru boru vanası, üstü basınçlı hava veya ters gaz ile sabit basınç altında tutulan bir sistemdir. Bu sistem, kuru bir boru vanası ile birlikte tabanı su ile basınçlandıran bir sistemdir. Kuru tüp sistemleri donma hasarına maruz kalır ve sadece 70°C’nin üzerindeki sıcaklıklara sahip kurutma kabinlerinde kullanılır. Başka yerde kullanılmalıdır.

Boru hattındaki basıncı korumak için sabit bir hava/atil gaz beslemesi gereklidir. Kuru sprinkler sistemi, hava beslemesi sürekli olmalıdır. Sistem hava beslemesini yenilerken 30 dakika içinde teslim edilebilecek kapasiteye ihtiyacınız vardır.

Kuru borulu sprinkler sisteminde su yerine basınçlı hava veya nitrojen gazı, su kaynağı ile boru şebekesi arasındaki vana kapalı olduğu sürece boru şebekesini doldurur. Yangının ısısı sprinkler başlığını harekete geçirdiğinde borulardaki basınç hızla düşer. Bu basınç düşüşü sonucunda sistemin girişindeki bir vana açılarak boruyu suyla doldurur ve açık sprinkler başlığı vasıtasıyla yangın alanına bırakır. Kuru sprinkler sistemleri, ıslak sprinkler sistemlerinin kullanılamadığı düşük sıcaklıklı yerlerde kullanılabilir. Sisteminizde en az bir güvenilir su kaynağının olması önemlidir

Kuru Sprinkler Sistemi Tipleri

Sprinkler yangın söndürme sistemleri tiplere ayrılmaktadır. Yani kuru sprinkler yangın söndürme sistemlerinden bahsedebiliriz. Kuru sprinkler sistemi  çalışma mantığı da oldukça basittir. Bu nedenle, bir veya daha fazla sprinkler patladığında kuru boru borusundaki hava basıncı düşecektir.

Hava basıncı düştükçe, kuru boru deliği yükselir ve bağlı basınçlı su ile boşalır. Su böyle hareket eder. Bir basınç anahtarı, hava basıncında bir düşüş algılar ve bir elektrik alarmı verir. Kuru sprinkler sistemi, bir yangın durumunda ilk önlemlerin alınabilmesi için birçok alanda bulunması gereken bir sistemdir. Bu sistemler yangındaki duman miktarını azaltır ve sıcaklığı düşürür. Bu sayede yangın hızlı bir şekilde söndürülebilmekte ve bunun sonucunda çeşitli afetlerin önüne geçilebilmektedir.

Kuru sprinkler sistemi birçok işletmede bulunması gereken ve apartman, ev, otel gibi toplu kullanım alanlarında bulundurulması gereken bir yangın söndürme sistemidir. Bu sistemler ile yangınlar daha hızlı ve daha kolay söndürülebilmekte ve oldukça aktif çalışma modu yangınlara anında müdahale edilmesini sağlamaktadır. İşyeri sahipleri, ev sahipleri ve benzeri kapalı yapılara sahip site sahipleri de bu tür sistemleri değerlendirebilir ve oluşabilecek yangınları temelden önlemek için bu yapılara yerleştirebilir.

Anlık bir yangın durumunda anında müdahale ve söndürme, bu sistemler meydana gelebilecek çeşitli afetlerin anında önüne geçebilmektedir. Böyle bir sistemi hemen satın almak ve kullanmak avantajlıdır. Bunun yapılmaması, yangın alarm noktalarında gecikmelere neden olabilir. Kuru yangın söndürme sistemine kuru sprinkler sistemi de denir. Bu sistemlerde kuru boru vanasının üstü basınçlı hava veya inert gaz ile basınçlandırılırken, kuru boru vanasının altı su ile basınçlandırılır. Bu sistemler, donma hasarı riskinin yüksek olduğu ve 70°C’nin üzerindeki sıcaklıklarda kullanıma uygundur.

Kaç Adet Yangın Söndürme Sistemi Vardır?

Kuru sprinkler sistemi olarak bilinen beş farklı kuru yangın söndürme sistemi türü vardır. Bunlar; dikey sprinkler, kuru sprinkler, yatay duvar sprinkler, sarkıt sprinkler, duvar sprinkler sistemidir. Kuru yangın söndürücüler, boru hattındaki basıncı korumak için sürekli bir hava veya soy gaz beslemesi gerektirir.

Kuru yangın söndürücüler için hava beslemesi sürekli olmalıdır. Hava beslemesi, üniteyi maksimum 30 dakika içinde doldurabilecek kapasitede ve donanımlı olmalıdır.

Bir kuru borulu yangın söndürme sisteminde bir kompresör birden fazla sprinkleri besliyorsa, en büyük sistem 30 dakikalık bir temel olarak kullanılmalıdır. Sistemin kullanıldığı sıcaklık -15 derecenin altında kalırsa dolum süresi 60 dakikaya kadar çıkarılabilir.

Damperin kapalı kalmasını sağlayan kuvveti sağlayan hava basıncı, sistemdeki su basıncına göre üretici kataloğunda listelenmiştir. Hava basıncının su basıncına oranı yaklaşık 1/3 olarak kabul edilir.



Ara