Sprinkler Sistemi Yönetmelik

sprinkler sistemi

Sprinkler Sistemi Yönetmelik

Sprinkler sistemi yönetmelik çerçevesinde düzenlenen ana başlıklar vardır. Bunlar, sprinkler sistemleri için su gereksinimlerinin belirlenmesi. Tehlike sınıfına göre su gereksinimlerinin hesaplanması. Bunun dışında önceden hesaplanmış borulama sistemlerinde su gereksinimlerinin belirlenmesi de gerekir.

Tam maliyetli borulama sistemlerinde su talebinin belirlenmesi, su perdesi su gereksinimleri, depolama alanları için su gereksinimlerinin belirlenmesi de yönetmelikler arasındadır.

Depolama alanlarında yoğun yapıya sahip sistemler için gereken su ihtiyacının hesaplanması, depolama alanlarında özel uygulamalar gerektiren sistemler için su ihtiyacının belirlenmesi, yangın pompası seçimi ve yangın söndürme suyu deposunun kapasitesinin belirlenmesi konu ayrıntılarını içerir.

Sprinkler Sistemi Yönetmelikte  Yer Alan Konular

Islak sprinkler sistemi, boruların sürekli su ile doldurulduğu sprinkler sistemidir. Kuru sprinkler sistemi, çalışmadan önce boruların çoğunun hava ile dolu kaldığı bir sprinkler sistemidir. Sprinkler, yangınları söndürmek ve itfaiyeciler gelene kadar yangının yayılmasını sınırlamak için kurulan otomatik su püskürtme sistemleridir.

Yukarıda belirtilenler dışındaki bina ve sanayi tesislerinde taban alanı 2000 m²’yi, insan yaşamının korunması açısından önemli binalarda 1250 m²’yi aşmayan, sprinkler sistemleri ve duman tahliye sistemleri olmayan yangın bölmeleri bulunur.

Sprinkler sistemi yönetmelik gerekliliklerine göre sprinkler sistemi ile donatılmış otel yatak odalarında veya süitlerde, bitiş noktasından kapıya olan mesafe 20 m’yi geçmemelidir. Doğal olarak havalandırılmayan iç koridorlar, sprinkler yapıları için 45 m ve sprinkler olmayan yapılar için 30 m aralıklarla aşağıdaki gerekliliklere uygun olarak duman perdeleri ile ayrılacaktır.

Binalarda Sprinkler Sistemi Yönetmeliği

20 ve üzeri araç kapasiteli kapalı otoparklarda otomatik sprinkler sistemleri, yangın dolabı sistemleri ve itfaiye bağlantı noktaları bulunmalıdır. Kapalı çok katlı otoparkların duman yığınları 86. maddeye uygun olmalıdır. Çatıda yangın söndürme ekipmanı, yanıcı veya patlayıcı maddeler dışında hiçbir eşya depolanamaz.

Depo ve arşiv kullanımı için çatı sprinkler sistemi ile korunmalıdır. Tüm endüstriyel binalar, tüm kaçış yolları, tüm koridorlar, depolar, kurulum/ekipman odaları ve benzeri alanlar için, yanlış alarm tetiklemeden duman dedektörlerinin kullanımına uygun otomatik duman dedektörleri idealdir.

Binanızda otomatik sprinkler sistemi varsa, sprinkler sisteminin açık olup olmadığını yangın alarm sistemi otomatik olarak algılayacaktır. Bu amaçla her bölge hattına su akış monitörleri takılır ve bu akış monitörlerinin kontak çıkışları yangın alarm sistemine giriş olarak bağlanır.

Bu gibi durumlarda, otomatik sprinkler sistemlerinin bulunduğu yerler, otomatik sıcaklık sensörleri ile donatılmış gibi değerlendirilir. Bu odalarda otomatik sıcaklık artış dedektörlerinin kullanılması zorunlu değildir. Bina veya yapıda bir bölüm 96 sprinkler sistemi kuruluysa, sprink alarm istasyonu ve akış anahtarı yangın algılama sistemine bağlanır.

Sprinkler sisteminden gelen alarmlar, ayrı bir yerel izleme paneli tarafından veya yangın kontrol paneli üzerine ayrı bir yerel alarm ekranı kurularak izlenir. 
Sprinkler sistemi yönetmelik sistemindeki hat izolasyon vanası izleme anahtarı ve diğer arıza kontakları da yangın alarm sistemi tarafından her zaman izlenmelidir.

Sprinkler Sistemi Yönetmelik Ayrıntıları

Sprinkler sistemi yönetmelik ek olarak bina içi yangın koruma kabini ve dış mekân hidrant sistemi varsa, yönetmelikte gösterilen değerlere sprinkler yangın suyu debisi eklenerek su depolama kapasitesi belirlenmelidir.

Sabit boru tesisatları için tüm hortum bağlantıları yangın standartlarına uygundur. Sprinkler ve yangından korunma sistemlerine de su sağlayan sabit borularda bağlantı açıklıkları kalıyorsa, bu bağlantılar doğrudan ana kolonun üzerine yapılır.

Sprinkler sistemine su sağlayan sabit borunun çapı yapılacak hidrolik hesaplara göre belirlenmelidir. Sismik alanlarda, sismik hareket sırasında ana kolonların herhangi bir yöne çekilmemesi için dört taraflı destekler kullanılmalı ve boru kopmasını önlemek için 63 mm çapında branşman boruları ile esnek bağlantılar kullanılmalıdır.

Sprinkler sisteminin ana besleme hattı birden fazla yangın bölmesine hizmet veriyorsa. Her bölge veya kolon hattı, bir akış anahtarı, kontrol ve tahliye vanaları ve monitör anahtarlı bir hat izolasyon vanası ile donatılmalıdır. Sprinkler sistemine giden besleme hattında bir kesme vanası sağlanmalıdır.

Boru hatlarındaki, bölgesel kontrol vanalarındaki ve su kaynakları ile sprinkler sistemleri arasındaki tüm vanaların her zaman açık olduğundan emin olunmalıdır. Sprinkler sistemleri can ve mal kaybını önlemede etkili bir araçtır, bu nedenle belirli alanlarda kullanılmalıdır. Bina yangın yönetmeliğine göre bu sistemin kullanılması gereken alanlar şunlardır:

  • Tavan yüksekliği 51,59 metreden fazla olan daireler
  • Tavan yüksekliği 30,50 metreden fazla olan ofisler
  • 200’den fazla yataklı oteller, pansiyonlar ve oteller
  • Birinci bodrum kat ve üzerinde 20’den fazla araç kapasiteli kapalı otopark
  • 2000 metrekarenin üzerinde taban alanı olan işletmeler

 

Ayrıca kalabalık gruplar için toplantı odaları ve seminer salonları, çeşitli eğlence mekânları ve alışveriş merkezleri için sprinkler sistemi gerekmektedir.

Sprinkler sistemi yönetmelik  özelinde ayrıca her türlü konferans ve seminer salonlarında, eğlence mekânlarında ve kalabalık grupların hareket edebileceği alışveriş merkezlerinde sprinkler sistemlerine ihtiyaç duyulmaktadır. Birçok farklı geri dönüştürülebilir maddeye sahip fabrikalar veya daha büyük kare görüntüleri olan diğer işletmeler için. En uygun yangın söndürme sistemlerinden biridir.

Bu tür alanlara kurulan sprinkler sistemleri sayesinde, alandaki yangınların en hızlı ve etkin şekilde söndürülmesi için püskürtme yöntemi sağlanmaktadır.

Depolarda Sprinkler Sistemi Yönetmeliği

Depolarda toplam kapasitesi 10 m3’ten fazla olan üst tanklarda soğutma için su püskürtme sistemi bulunmalıdır. Tasarımda, depolama tankının toplam dış yüzeyinin m2’si başına 10 lt/dk veya dolum tesisinin temel formu olan boru depolama gibi alanların m2’si için en az 10 l/dk su debisi olmalıdır.

Sundurma olup, su deposu bu debiyi en az 1 saat karşılayabilecek kapasitededir. Hesaplanan su miktarını depolama tanklarına veya güverte veya verandaya dağıtmak için sprinkler sistemi yapılacaktır.

Sprinkler sistemine ve yangın hidrantlarına ihtiyaca göre su basmak için en az 2 adet pompa bulunacak ve bu pompaların çıkış basıncı 700 kPa’dan az olmayacaktır. Pompa çalışması otomatik veya uzaktan kontrol edilmeli ve sistem en az haftada bir kez çalıştırılarak kontrol edilmelidir. Pompalardan biri doğrudan jeneratörden beslenmeli veya pompalardan biri dizel yangın pompası olmalıdır.



Ara