Yangın Sprinkler Sistemi Nasıl Çalışır?

sprinkler sistemi nasıl çalışır

Yangın Sprinkler Sistemi Nasıl Çalışır?

Yangına müdahalenin temeli, yangınları erken tespit etmek ve yayılmasını önlemektir. Aslında bu, sprinkler sistemlerinin nasıl çalıştığına dair en iyi cevaptır. Bir alev algılandığında ve müdahale başlatıldığında personeli uyarır. Yangın sprinkler sistemi bunu başarabiliyorsa, nihai amacına ulaşmış demektir. Duman algılama sensörü tarafından algılanır ve yangını söndürmeye başlamak için aynı anda kontrol paneline bir alarm gönderilir.

Yangın sprinkler sistemi nasıl çalışır?

Sprinkler sisteminin nasıl çalıştığına dair adım adım bir yanıt, büyüyen alevleri ve yüksek sıcaklıkları azaltır, otomatik olarak patlayan sprinklerlerin uçlarından yangın söndürme sıvısı püskürtür, boğucu dumanla zemini deler ve personelin yangını önlemesini sağlar. Duman tahliyesi, görüş açısından uzman bir ekibin müdahalesini kolaylaştırır.

Hızlı yangın müdahalesi can ve mal kaybını en aza indirir, bu nedenle hemen hemen tüm personel sprinkler sisteminin depolandığı alanda nasıl çalıştığını bilmelidir. Yangınla mücadelede ve biyolojik tahliyede sistemin nasıl çalıştığını bilmekte fayda var. Alarm uyarı sisteminden sorumlu kişiye bilgi verilir ve saniyeler içinde sistem devreye girer. Sprinkler ucunda tutucu görevi gören bir mekanizma patlar ve ısındığında etkin bir yangın söndürme sistemi devreye girerek yangını kısa sürede söndürür.

Sprinkler Sistemleri Ne İşe Yarar?

Yangın sprinkler sistemi nasıl çalışır? Sprinkler üniteleri alev büyümesini önlemek, ısı oluşumunu azaltmak ve uçtan su püskürterek dumanı bastırmak için hızla patlar. Böylece hem yangın hem de can ve mal kaybı ortadan kalkmaktadır. Yangının ürettiği ısı 68 dereceye ulaştığında, yangın söndürme sıvısı sprinklerin ucunu kıran basınç altında borulardan sistemin ucuna doğru akmaya başlar.

Patlayan bir sprinkler, yeteneklerine göre en geniş alana kaynaktan yangın söndürme sıvısı püskürtür ve yangınla mücadele başlar. Bu müdahale sırasında asıl amaç yangının yükselttiği sıcaklığı düşürmek ve dumanı bastırmaktır. Bu hedeflere ulaşmak yangının söndürülmesini sağlayacaktır.

Yangın özelinde sprinkler yangın söndürme sisteminin temel prensibi yangın söndürücüyü olabildiğince geniş bir alana yaymak olduğundan, korunacak alanın büyüklüğüne göre yeterli sayıda sprinkler bulundurmak önemlidir. Sprinkler sayısı ne kadar yüksek olursa, daha geniş bir alana nüfuz etmek o kadar kolay olur.

Sprinkler sayısına bağlı olarak yangın söndürücü her yere ulaşacak ve söndürecektir, bu nedenle sprinkler söndürme hesaplama hatası devreye girmelidir.

Sprinkler Sistemlerinin Özellikleri

Profesyonel mühendis tarafından tasarım aşamasında belirlenen sprinkler sayısı, montaj aşamasında korunur. Başka bir deyişle, doğru montaj size daha etkili sonuçlar verebilir. Şimdiye kadar teslim edilen sprinkler yangın söndürme sistemleri %100 başarılı olmuştur.

Sistemin son elemanı olan cam tüplerin ısı etkisi altında patlatılmasının sprinkler yangın söndürme sistemlerinin işleyişi söz konusu olduğunda ana prensip olduğu ortaya çıktı. Otomatik bir sistem tarafından tanımlanan sprinkler yangın söndürme sistemi, bir cam tüpün patlaması ile başlar ve sistem tüpündeki sıvıyı çok kısa sürede alana yayar. Basınçlı sıvı tek bir tüpten püskürtülür, ancak yangını kısa sürede söndürmek için çok geniş bir alana yayılır.

Alarm sistemi basınçlı su akışı ile eş zamanlı olarak çalışır. Korumalı binalarda görevli personel uyarıyı duyar ve itfaiyeye haber verir. Hem su hem de köpük ile çalışan sprinkler yangın söndürme sistemleri, yangının türüne göre çeşitlenmektedir. Köpüklü sistemler yanıcı sıvıların olduğu durumlarda tercih edilirken, yangın söndürme fonksiyonunun daha kolay olduğu durumlarda sulama sistemleri kullanılmaktadır.

Sprinkler yangın söndürme sistemleri, yangın söndürme maddesi olarak kullanılan suyun basıncı ile alevleri parçalar. Su aktivasyon sistemlerinin uygulama alanları, suyun niteliksel ve niceliksel zarar vermediği tüm alanlardır. Bina Yangınını Önleme Yönetmeliği, binaya entegre sulu yangın söndürme sistemi ve otomatik sprinkler sistemi kurmak için yasal olarak gerekli olan binaları belirtir.

Sprinkler Sistemlerinin Yöntemleri

Çoklu devre borulama, devre borulama, ızgara borulama, kapalı devre borulama ve ağaç borulama teknikleri, sprinkler sistemlerinde kullanılan ve deneyimli mühendislerimiz tarafından belirlenen yöntemlerdir. Öncelik, korunacak malzemenin cinsine ve binanın mimari yapısına bağlıdır.

Yangın sprinkler sistemi çalışma prensipleri, hem tasarımcıların hem de kullanıcıların bilmesi gereken prensiplerden oluşmaktadır. Sprinkler sayısı ve yeri, tehlike sınıfının belirlendiği çatı yüksekliği ve zemin kullanımı dikkate alınarak belirlenir. Tamamen bilimsel yöntem ve tekniklerin kullanılması, yangın söndürme sisteminin düzgün çalışmasını ve yüksek bir başarı oranına ulaşmasını sağlar.

Sprinkler Sistemlerinin Çalışma Prensibi

Yangın sprinkler sistemi dumanı ve aşırı ısıyı algılayıp kontrol paneline sinyal verdikten sonra sistemdeki su harekete geçerek kaynaktan en uzak noktaya önceden belirlenmiş ideal hızda borudan aşağı iner. Bitiş noktasına ulaşan yüksek basınçlı su, son eleman olan sprinkler vasıtasıyla ateşin üzerine püskürtülür. Alevin üzerine yayılan su hızla ısı çeker, dumanı bastırır ve yangını söndürür.

En yaygın yangın söndürme sistemlerinden biri olan sprinkler sistemi, suyun bir binanın tavanı boyunca basınç altında akmasını sağlayan bir boru ağıdır. Sistemdeki her sprinkler aslında bir musluk gibi çalışır. Yangın sprinkler sistemi için yangın anında otomatik olarak açılan ısıya dayanıklı tapalar geliştirilmiştir. Sprinkler sistemi bir tavan drenaj borusundan beslenir.

Her sprinklerde iki yay benzeri metal kol bulunur. Bu metal, belirli bir sıcaklıkta eriyen bir alaşımdan oluşur. Bir yangın başladığında, sıcak gazlar tavana doğru döner. Sıcaklık yükseldiğinde, mekanizmanın borularından su akmaya başlar.

Genellikle yangın sprinkler sistemi kategorisine ait olan sprinkler sistemleri, yangın anında veya öncesinde sağlığı tehlikeye atmayan tahliye işlemleri için verimli koridorlar oluşturur. Bu, kontrollü müdahaleye, mülkün maksimum korunmasına ve organizmaların risksiz tahliyesine izin verir.



Ara