Yangın Tüpü Bakımı Ne Zaman Yapılır?

yangın tüpü bakımı ne zaman yapılır

Yangın Tüpü Bakımı Ne Zaman Yapılır?

İnsanların ayrıca yangın tüpleri bakımı konusunda biraz araştırma yapması gerekiyor. Yangın tüplerinin yeniden doldurulması, depolanması, temizlenmesi ve genel bakımlarının yapılması da yangın tüplerinin daha verimli kullanılmasına olanak sağlar. Bu nedenle apartmanlarda, binalarda, apartman dairelerinde veya bu tür kapalı alanlarda kullanılan yangın hortumlarının bakımları mutlaka farklı yerlerde yapılmalıdır.

İnsanlar ayrıca yangın tüplerinin doldurmak için belirli yerlere gitmek zorundadır. Ayrıca yangın tüpleri bakım fiyatları da lokasyona göre değişiklik göstermektedir. Bu fiyat içerisinde kişilerin kendilerine en uygun, ancak dolum veya bakımın en iyi olduğu yerleri seçmeleri çok önemlidir.

Yangın Tüplerinin Aylık Kontrolleri

Binalarda oluşturulan söndürme ekiplerinin çalışanları arasındaki görevine göre, uygun şekilde yerleştirilmiş tüpler her ay bakım ve dolum sonrası kontrol edilerek kayıt altına alınmalıdır. Bu aylık kontroller ile boru basınç okumalarını izlemek, deformasyon veya kaçakları tespit etmek ve önlem almak mümkündür. Ayrıca aylık izleme formu, yangın söndürücü uyarı işaretleri ve acil çıkışların izlenmesini içermelidir.

Yangın Tüplerinin Yıllık Kontrolleri

Binadan sorumlu kişi, yangın tüplerinin yıllık bakımı için yılda bir defadan fazla, ancak en az altı ayda bir yetkili bir şirketle irtibata geçmelidir. Bakım gerekliliklerinin yerine getirilmesi açısından bu periyodik muayene hizmetlerinin “TSE hizmet yeterlilik belgesi” almış firmalar tarafından yapılması önemlidir.

Yangın Tüplerinin Kontrol ve Bakım Dosyası

Binalarda bulunan yangın tüplerinin her zaman kullanıma hazır olması ve gerekirse çalışır durumda olduğunun bilinmesi için yapılan denetimlerin kayıt altına alınması önemlidir. Sorumlu görevleri atamak için “Yangın tüpleri yönetim ve bakım kılavuzları” hazırlanmalıdır. Ayrıca itfaiye şeflerinin aylık kontrolleri ve yıllık bakımları da formlara kaydedilmelidir. Bunun için “Söndürücü izleme ve bakım formunu’’ kullanabilirsiniz.

Yıllık periyodik muayene ve bakım, 4 yılın sonunda tüpün tamamen boşaltılarak yeniden dolum ve hidrostatik test uygulanması ile devam eder. 4 yılın sonunda çıkarılan yangın söndürücülerin bir tatbikatla tamamen boşaltılması ve ardından doldurulup test için firmaya gönderilmesi iyi bir fikir olabilir.

Yangın Tüpleri Nasıl Doldurulur?

Öncelikle yangın tüpü dolumu ve bakımı kısmına özen gösterilmeli, standartlara uygun malzemeler kullanılmalıdır.  Dolu bir yangın söndürücü olması durumunda yapılacak ilk şey içindeki itici gazın (azot) serbest bırakılmasıdır.  Gazdan arındırma işleminden sonra cihaz valfi çıkarılır ve cihazın içindeki kimyasal vakum makinesi ile çıkarılır. Kimyasal çıkarıldıktan sonra, çerçeve çıktığında üretim tarihi veya varsa test tarihi kontrol edilir.

Cihaz vakum makinasına yerleştirilir ve vakum makinası ile kasa içerisine toz boşaltılır. Bu işlemden sonra daha önce kasadan çıkarılan vananın içi de monte edilerek temizlenir. Contalar kontrol edilerek yenileri ile değiştirilir, manometre kontrol edilir. Bu işlemlerden sonra valf tamamlanarak üzerine cihaz yerleştirilir ve cihaz kapatılır. Daha sonra cihaz bir zıvana içine yerleştirilerek valf sıkılır, cihaz kelepçeden çıkarılmadan 18 bar nitrojen gazı itici olarak cihaza itilir. Nitrojen sıkıştırma işleminden sonra cihaz ile doldurulur. Cihazın basınç kaçaklarını test etmek için su ve varsa cihazın basınç kaçakları giderilir.

Su testinde komple bir yangın tüpü hortumu, pimi ve contası takılır ve etiketleme başlar. Ekipman etiketlerinde doldurma tarihi, muayene tarihi, son kullanım tarihi ve ekipman hakkında genel bilgiler bulunmalıdır.

Yangın Tüpleri Ne Kadar Dayanır?

Yangın tehlikesi durumunda hemen hemen her yerde yangın tüplerinin bulundurulması zorunludur. Yangın anında rahatlıkla kullanılabilen bu tüplerinde belirli zamanlarda değiştirilmesi gerekmektedir. Elbette bu değişiklik farklı yangın söndürücülerde kullanılan soğutucu akışkanlara göre değişiklik göstermektedir.

Yangın tüpünün son kullanma tarihi, bazı toz kaplı yangın söndürücüler tek kullanımlık olduğundan her kullanımda yenilenmesi gerekir. Ancak karbondioksitli yangın söndürücüler tekrar tekrar kullanılabilir. Orta boy yangın söndürücünün periyodik bakım ve izlemesi ayda bir ve yılda bir kez yapılır.

Bu nedenle uzun süre kullanılmasa bile tüp üzerindeki ürünün son kullanma tarihine dikkat edilerek 2 yılda bir boşaltılıp değiştirilmesi önerilir. Böylece tarihi kaçırma riski ortadan kalkar.



Ara