Sprinkler Sistemi Hesabı

sprinkler sistemi hesabı

Sprinkler Sistemi Hesabı

Yangınla mücadelenin temeli, bir yangının erken evrelerini tanımak ve yayılmasını önlemektir. Bu, sprinkler sistemlerinin nasıl çalıştığına ilişkin adım adım bir yanıttır. Yangın yükselir, sıcaklık düşer, sprinkler ucundaki söndürme sıvısı otomatik olarak patlar ve püskürtme sıvısı sayesinde duman boğucu bir etkiye sahiptir. Ayrıca duman koruması sayesinde görüş açısından profesyonel ekiplerin müdahalesini kolaylaştırır.

Sprinkler Sistemi Ayarları

Sprinkler sistemi hesabı sayesinde mekânınızı koruyup koruyabilirsiniz. Bu önlemler sprinkler ayarlarında dikkate alınır.

  • DN25 = 2 sprinkler boru çapı için
  • DN32 boru çapı için = 3 sprinkler
  • DN40 = 5 sprinkler boru çapı için
  • DN50 = 10 sprinkler boru çapı için
  • DN65 = 20 sprinkler boru çapı için,

Yangın tehlikelerini önlemek için sprinkler sayısını artırmak için kullanılır. Sprinkler yangın söndürme sistemi, özellikle A ve C sınıfı yangınlar için sıvıyı geniş bir alana yayma özelliğine sahip olup, sadece tek bir nozul ile 12m2’lik bir alanı koruyabilmektedir.

Sprinkler Sistem Hesaplamaları

Sprinkler sistem hesaplamaları bilimsel esaslara göre yapılırken, bugüne kadar açıklanan tüm veriler kullanılmakta ve maksimum koruma sağlayacak önlemler alınmaktadır. Buna istinaden aşağıdaki kriterler dikkate alınır;

  • Boru çapı DN25 = 2 sprink
  • DN32 boru çapı = 3 sprink
  • Boru çapı DN40 = 5 sprink
  • Boru çapı DN50 = 10 sprink
  • Boru çapı DN65 = 20 sprink
  • Boru çapı DN80 = 40 sprink
  • Boru çapı DN100 = 100 sprink
  • Boru çapı DN125 = 160 sprink
  • Boru çapı DN150 = 275 nozul

 

Standart sprinkler sistemi hesabı ek olarak, sprinkler sayısını artırarak yangın tehlikelerine karşı daha fazla koruma sağlamak mümkündür. Sprinkler, yangınların söndürülmesinde aktif rol oynayan bir cihazdır. Prosedürlere göre hazırlanan ve kurulan sistemlerde yangın tehlikelerine karşı önemli önlemler alınması gerekmektedir.

Yangın durumunda erken müdahaleye olanak sağlayan, yangın kontrolünde aktif rol oynayan ve söndürme sırasında içerdiği su tahliye sistemi bazında çalışan bir sistemdir. Sprinkler sistemine giden borunun sabit çapı hidrolik hesaplarla belirlenir. Deprem gibi doğal afetlerde yapı zarar görse bile çapı 65 mm ve üzeri olan hortum kullanılmalıdır.

Sprinkler sisteminin hesaplanması mutlaka profesyonel eğitim almış kişiler tarafından yapılmalıdır. 
Sprinkler sistemi hesabı yasal mevzuattan anlayan deneyimli kişiler tarafından yapılacak olup işin bilimsel ve teknik kısmı asla yanlış olmayacaktır. Hata payının sonuçları korkunçtur.

Sprinkler Sistem Montajı

İş yerinizi veya binanızı inceleyerek file boru sistemleri, ring boru sistemleri veya ahşap boru sistemleri arasından en uygun montaj yöntemini belirlenmelidir. İş yerinizin yangın tehlikelerine karşı en üst düzeyde korumaya sahip olmasını istiyorsanız, bu hesaplamalarla birlikte sprinkler sayısını artırarak maksimum koruma talep edebilirsiniz. Olası yangın ve patlama durumlarını önlemek için kurulan sprinklerlerin önceden hesaplanması gerekir. Bu hesaplama, borular arasındaki boşluklar gibi fiziksel boyutları içerir. Boru hatları döşenirken uygulanacak yöntemler şu şekildedir:

  • Ahşap tüp
  • Döngü boru
  • Boru ağı.

 

Sprinkler sisteminin hesaplanması bu yöntemlerden biri kullanılarak yapılır. Kullanım alanı 465 metrekareyi geçmeyen bina ve yapılar için DN25 boru çapı için 2 sprinkler ile başlar ve bükülmeye devam eder. Operasyonel sonuçlar için DN32 boru çapı için 3 nozul, DN40 için 5 nozul, DN50 için 10 nozul, DN65 için 20 nozul, DN80 için 40 nozul, DN100 için 100 nozul, DN125 için 160 nozul ve DN150 için 275 nozul takılır. Bu hesap düşük risk kategorisindeki kişiler için oluşturulmuştur. Boru döşeme yöntemi ve sprinkler sayısı yukarıda belirtildiği gibi ilgili yönetmeliklerde ve TSE standart tablosunda yer almaktadır.

Sprinkler Sayısı Belirleme

Korunacak alanın büyüklüğü sprinkler yangın söndürme sisteminin hesaplanmasını doğrudan etkiler. Spesifik kriterlere sahip sprinkler boyutları saha taramasından sonra belirlenir. Uzmanlar metrekare cinsinden hesapladıktan sonra kullanılan sprinkler sayısını belirtir.

Sprinkler sistemleri için hesaplamalar çok önemlidir. Çünkü olası bir yangın varsa, sprinkler tarafından yayılan söndürücü madde kör nokta olmadan her santimetre kareye ulaşmalıdır. Yangının söndürülmesi tam müdahale ve sağlam sprinkler sistemi hesabı gerektirir. Bu nedenle, hesaplamalar çok ince taneli düşüncelerle yapılmalıdır. Bir sprinkler, büyüklüğüne ve özelliklerine bağlı olarak 20 metrekarelik bir alanı söndürebilir.

DN borusunun çapı, sprinklerin koruyabileceği mesafeyi belirler. Daha küçük çaplı borular daha az sprinkler kullanırken, daha büyük çaplı borular daha fazla sprinkler kullanır. Bu sayede geniş bir alanın yangından korunması garanti edilir. Sprinkler sistemleri yasal olarak kullanılması ve  sprinkler sistemi hesabı olması gereken alanlara sahiptir.

Ofis ve apartmanlar hariç yüksek binalar, yüksekliği 30,50 metreyi geçen ofisler, 51,59 metreyi geçen apartmanlar, birinci bodrum katta 20’den fazla araç alabilen ve birden fazla araç kapasiteli otopark. 200 yatak, otel ve misafirhane.

Taban alanı 2000 metrekareden fazla olan fabrikalar, toplantı odaları, eğlence mekanları, alışveriş merkezleri ve mağazalarda sprinkler yangın söndürme sistemlerinin kullanılması ilgili mevzuat gereğidir.



Ara